Theorie van het floaten

Floaten is gewichtloos drijven in 30 cm diep water met magnesiumsulfaat. Het speciale Epsom (magnesium) simuleert het effect van de Dode zee. U drijft in een speciaal ontworpen cabine die prikkels van buitenaf uitsluit. Het water wordt verwarmd tot de buitenkant van uw lichaamstemperatuur en uw lichaam ervaart geen zwaartekracht. De grenzen tussen lichaam en water vervagen. U wordt één met het water en u wordt omarmd door de rust.

Boek een sessie

Vele onderzoeken gericht op floaten

In de afgelopen decennia is er zeer veel onderzoek verricht naar de positieve effecten van floaten. De werkzame theorie achter het floaten heet “floatation REST” en is voor het eerst ontwikkeld in 1950. Het is van oorsprong een medisch-therapeutisch hulpmiddel. Het acroniem REST staat voor “Restricted Environmental Stimulation Therapy”. Dit omschrijft een ontspanningsmethode die de toegang tot zintuigelijke prikkels van buitenaf (licht, geluid, temperatuurverschil en zwaartekracht) tot het brein beperkt en/of afsluit.

De oorsprong van het floaten

De Amerikaanse neuropsycholoog Professor Dr. John Lilly, verbonden aan het “National Institute of Mental Health” in Bethesda USA, ontwikkelde deze techniek in 1950. Met zijn eerste versie van een isolatietank bewees de professor al dat het verminderd prikkelen van zintuigen een zeer ontspannende werking heeft. Later (1977) beschreef Lilly dat REST een bijzondere bewustzijnstoestand opwekt.

Vele jaren werd er vervolgens voornamelijk gefloat door onderzoekers of privégebruikers. Vanaf 1983 werd het floaten wereldwijd steeds populairder, naarmate er meer wetenschappelijke kennis over de effecten van floaten ontstond.

Vele positieve effecten van floaten

Dankzij de afwezigheid van externe prikkels krijgen lichaam en geest de kans om te herstellen. Uit onderzoek blijkt dat floaten vele positieve effecten heeft, zoals het verlichten van (chronische) pijn en het verminderen van mentale & fysieke stress. Bovendien bevordert het de slaappatronen en het versterkt het immuunsysteem. Sporters gebruiken floaten om prestaties te verbeteren en om sneller te herstellen van blessures of fysieke inspanning. Het is met behulp van EEG metingen tevens aangetoond dat deze ontspanningsmethode kan bijdragen aan betere leerprestaties, verhoogd concentratievermogen en creativiteit dankzij de verbeterde balans tussen beide hersenhelften. Voor studenten is floaten dus ook ideaal.

De genezende werking van het speciale Epsom-zout

Het water in de floatcabine wordt verrijkt met ongeveer 500 kg speciaal magnesiumsulfaat. Dit speciale sulfaat zorgt voor het draagvermogen tijdens het floaten; het is krachtig genoeg om uw lichaamsgewicht te dragen en dat maakt het bovendien onmogelijk om ongewenst om te draaien. U kunt dus gerust in slaap vallen tijdens het floaten! Het sulfaat is rijk aan magnesium, een mineraal met een zeer geneeskrachtige werking. Door het directe contact met de huid wordt het gemakkelijk opgenomen in het lichaam.

Nuttige tips vooraf

Tijdens een bezoek aan FLOATHOUSE hoeft u nergens aan te denken. Wij regelen alles voor u, zodat u nog maar één ding hoeft te doen; ontspannen. Bij binnenkomst in ons centrum wordt u verwelkomt door onze medewerker. Alles is bij FLOATHOUSE inclusief. Geniet dus van de luxe omgeving en ook onze zeer luxe verzorgingsproducten staan voor u ter beschikking.

Hoe verloopt een floatsessie bij FLOATHOUSE?

 • Bij binnenkomst verzoeken wij u uw schoenen uit te doen. Indien gewenst staan er slippers voor u klaar.
 • U kunt eventueel uw muziekvoorkeur aangeven of uw eigen muziek op iPod/smartphone/cd meebrengen voor tijdens het floaten
 • Als u nog nooit bij FLOATHOUSE geweest bent, zal de gastvrouw(heer) u een korte rondleiding geven
 • Zij wijst u naar uw eigen float-ruimte met privédouche en geeft u enkele tips voorafgaand aan het floaten
 • Nadat u van de douche gebruik heeft gemaakt, stapt u -met desgewenst oordopjes in- in het warme, zoute water.
 • Een unieke ervaring, u bent nu gewichtloos!

Tijdens het floaten:

 • Voel hoe de stress van het dagelijks leven van u afglijdt in het warme water
 • U bepaalt zelf of u de toegang tot de cabine openlaat of juist achter u sluit
 • Bovendien controleert u naar wens het licht, de muziek, de luchtstroom en de intercom vanuit de cabine
 • U kunt eventueel het kussentje voor uw nek gebruiken
 • Uw lichaam en geest ontspannen zich volledig door de donkerte, stilte en gewichtloosheid

Volledig tot rust komen:

 • U daalt langzaam weer terug op aarde als de zachte stem van de medewerker via de intercom aangeeft dat de sessie bijna ten einde is. Het licht gaat langzaam aan
 • Voldaan en vol hernieuwde energie stapt u onder de privédouche
 • Na het douchen kunt u nog rustig gebruikmaken van de verzorgingsproducten en de föhn in de relax-ruimte
 • Geniet nog heerlijk na met een kopje thee, terwijl u naar wens rustig even uw ervaringen kunt delen met de gastvrouw.
 • Deel, als u dat wilt, ook uw float-ervaring in ons gastenboek, op Facebook of op onze website

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Bel ons op 31(0)6-83999653 of stuur ons direct een bericht op de contactpagina.

Nee, de float cabine is erg ruim van binnen, met licht, geluid en goede ventilatie.

Nee, het water wordt geluidloos continue verwarmd tot de ideale float-temperatuur van 35.5 °C.

U dient uw haar voor en na het floaten te wassen. Haarlak en uitwasbare haarverf zijn niet toegestaan.

Nee, dat kan niet! Ten eerste bemoeilijkt de Epsom zoutoplossing het gedijen van ziekteverwekkers. Ten tweede wordt het water van de floatcabine continue gedesinfecteerd om alle vervuiling te verwijderen. Na elke floatsessie wordt al het water door een krachtig filtreersysteem gepompt. Floaten is veiliger dan zwemmen in een zwembad.

Nee, het water is maar 40 cm diep. Ook is het veel zwaarder dan normaal water door het hoge Epsom zoutgehalte, dus u drijft ook veel makkelijker en hoger dan in een zwembad. Doordat er geen druk op het lichaam is, is er ook geen neiging om om te draaien. Veel mensen vallen in slaap in een float cabine.

Nee, iedereen blijft drijven in de cabines.

Ja! De lucht in de cabine is warm en stijgt op. Frisse lucht wordt van
onderen toegevoerd.

Geen probleem! Floaten is net zo makkelijk als in bad gaan. Het water is maar 40 cm diep en u kunt met uw handen de bodem aanraken.

Nee, badkleding is geheel naar eigen keus. De kamer met floatcabine en douche kan op slot en staat geheel tot uw beschikking tijdens de floatsessie.

Epsom zout is magnesium sulfaat. Het komt in veel heilzame bronnen voor. Het verschilt van zee- of tafelzout, wat voornamelijk uit natrium chloride bestaat. Epsom zout wordt al eeuwenlang gebruikt om huidproblemen te behandelen. Het is niet giftig en onschadelijk als het per ongeluk ingeslikt wordt. We gebruiken het om twee belangrijke redenen. Ten eerste wordt de dichtheid van het water zo hoog dat u blijft drijven. Ten tweede maakt het de huid lekker zacht.

Geen probleem! U hebt de controle over het licht in de cabine. Het licht in de kamer werkt kunt u vooraf dimmen of uitzetten. Er is ook licht in de floatcabine.

Zo lang als u wilt, vanaf 45 minuten. Bij een sessie korter dan effectief 45 minuten floaten heeft het  geen noemenswaardig effect.

Wij begeleiden u naar de float kamer, waar u een korte uitleg krijgt.
Na de uitleg doet u de kamerdeur op slot, kleedt u uit en neemt u een warme douche om eventueel vuil van het lichaam te spoelen. Dan stapt u in de cabine en gaat u ontspannen liggen. Al naar gelang uw voorkeur laat u het geluid en licht aan of doet u ze uit. De kamerverlichting wordt geschakeld met een bewegingsmelder en gaat na enkele minuten automatisch uit. Aan het eind van de floatsessie gaat het licht in de cabine aan. U stapt van de cabine direct in de douche, waar u het zout van uw lichaam kunt spoelen. Na deze heerlijke douche kleedt u zich weer aan en kunt u in de zithoek even rustig bijkomen met een kopje koffie of thee.

Nee, het Epsom zout heeft een verzorgende werking op de huid en zorgt dat deze niet gaat rimpelen. Uw huid droogt ook niet uit.

De kamer met floa cabine en douche kan op slot en staat geheel tot uw beschikking tijdens de floatsessie.

Integendeel, juist dan is floaten goed voor u! Door het gewichtloos drijven worden uw rug en bekken volledig ontlast wat voor verlichting van pijn en stijfheid zal zorgen. In verband met de hygiëne mag u tot en met de achtste maand floaten.