FLOATEN TEGEN ANGST EN DEPRESSIE

Dit is waarom floatingsessies helpen tegen angst en depressie.

Waarom begint floaten steeds populairder te worden in een drukke maatschappij als deze? Zoveel mensen die last hebben van een te hoge werkdruk, problemen in de relationele sfeer, angstaanvallen of voelen een depressie aankomen.
De 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen van floatingsessies hebben wij voor je op een rijtje gezet..

* Floaten vermindert angst en depressie en het verbetert de nachtrust.

Wanneer je last van stress hebt heeft dit direct effect op je lichaam en geest. Als reactie op stress maakt je lichaam de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol aan.
Chronische stress leidt tot een overactieve hypothalamus, wat kan leiden tot depressie. Floaten helpt depressie en angst tegen te gaan door de productie van cortisol tot een minimum te beperken.
Uit studie is gebleken dat mensen die 12 floatingsessies ondergingen, merkten dat  de pijn, stress, angst en depressie afnamen, evenals een verbeterde nachtrust. De resultaten duurden tot vier maanden na de floatingsessies

Er is onderzoek gedaan waarbij een 24-jarige dame met autisme aan deel nam. Op dat moment zat zij ook midden in een depressie.
Voor een periode van anderhalf jaar heeft zijn iedere twee weken een floatingsessie gedaan. Ze ervoer gunstige therapeutische effecten, waaronder een verbeterde kwaliteit van leven, positief gevoel, uitgerust, zowel lichamelijk als geestelijk.  “Ik voel me goed, als een nieuw persoon, en dus heeft het een groot verschil gemaakt…. Het is echt goed en ik wil hier echt mee doorgaan omdat ik het echt nodig heb.” zegt de 24 jarige.

Tijdens een floatingsessie remt het magnesium in het water ACTH af, een hormoon dat je bijnieren aandrijft om het stresshormoon cortisol vrij te laten komen. Tevens verbetert magnesium ook de kwaliteit van de slaap, wat vanzelfsprekend bijdraagt aan een minder gestrest gevoel.
Doordat je in een floatkabine je afgesloten bent en niets hoort of ziet ervaar je ook geen prikkels van buitenaf die je gedachten kunnen prikkelen.
Met name in geval van een burn-out of chronische vermoeidheid heeft regelmatig floaten ontspannings-, stemmings- en prestatiebevorderende effecten.

* Floaten verlicht fysieke pijn.

Veel mensen met chronische stress hebben last van stijve gewrichten en/of continu last van spierpijn. Om de pijn te verlagen is floaten een perfecte uitkomst, omdat je met floaten een verbetering van de zuurstofopname in je lichaam stimuleert. Je bloedvaten gaan verder open staan, het verbetert tevens ook de bloedtoevoer naar de hersenen, organen en ledematen.
Je spierspanning daalt omdat je tijdens het floaten gewichtloos bent. Dit helpt pijn in de gewrichten, spierpijn en fibromyalgie gerelateerde klachten te verlichten.

* Verbeterde sportprestaties door middel van floaten

Door het verminderen van melkzuur in het bloed helpt floaten bij het herstel na lichamelijke inspanning. Optimale ontspanning van je spieren zorgt ervoor dat melkzuur in het bloed sneller afbreekt.
Dit is goed tegen kramp en algehele stijfheid en het bevordert het spierherstel.
Sportprestaties worden zichtbaar verbetert, niet alleen omdat floaten voor meer energie en soepelheid zorgt maar ook omdat floaters in een meditatieve staat verkeren verhoogd het het concentratievermogen.

* Meer creativiteit na floaten

Omdat je hersenen tijdens het floaten in een diepe ontspanning belanden creëer je meer ruimte om out of the box te denken. Omdat er minder prikkels van buiten af komen kun je je creatieve brein er volledig op los laten gaan zonder deze te laten beïnvloeden.