HOE FLOATEN DE COGNITIE KAN VERBETEREN

Hoe floaten het vermogen om meer kennis op te nemen, meer waar te nemen, beter  te denken, geheugen en concentratie verbetert.

De hersenen zijn buitengewoon complex. Veel onderzoekers stellen dat onze onbewuste geest het equivalent van 11 miljoen stukjes informatie per seconde verwerkt . Onze centrale zenuwstelsel coördineren de activiteiten van elk deel van ons lichaam.

Gezien hoeveel we van onze hersenen verwachten, is het geen wonder dat we ons opnieuw moeten opladen. Slaap is een manier om te rusten en zich te hergroeperen, maar hoe kunnen we anders de hersenen verjongen?

Rustiger dan slapen

Floaten kan een diepere staat van ontspanning produceren dan slaap. Floaten kan daarom de cognitie verbeteren door je hersenen op te laden zoals slaap dat niet kan.

Welke factoren maken floaten anders dan slaap?

 

  • Veel mensen slapen in een omgeving vol afleidingen. Lichten, geluiden en ongemakkelijke sensaties kunnen de herstellende rust verstoren.
  • Stress vanaf de werkdag kan invloed hebben op de slaaptijd, verstorende slaappatronen en het moeilijk maken voor een persoon om zich volledig uitgerust te voelen.
  • In floatcabine wordt door het gebrek aan prikkels om floaters geholpen los te koppelen van hun stress. Dit helpt de floater om een ​​diepere staat van ontspanning te betreden.
  • Samen met een verminderde externe stimulatie, zorgt floaten voor een gevoel van gewichtloosheid, wat interne afleidingen vermindert, zoals chronische pijn, angst en stress.

Floaten kan de slaap verbeteren?

JA!!! Hoewel floaten zeker de slaap niet vervangt, kan het de slaapkwaliteit wel verbeteren. Floaten vermindert namelijk het stresshormoon cortisol en verhoogt prolactine, wat helpt in de slaap. Het resulteert is een diepe ontspanning tijdens de floaten en bij regelmatige sessies een meer rustgevende slaap in het algemeen. Betere slaap betekent verbeterde hersenfunctie.

Toegankelijker dan geavanceerde meditatie

Meditatie kan vergelijkbare cognitieve voordelen produceren. Het verkrijgen van de juiste meditatieve staat kan echter jaren van zorgvuldige training in beslag nemen. Floaten is iets van een kortere weg naar een meditatieve staat. Door een prikkelvrije omgeving te creëren, kunnen floaters sneller toegang krijgen tot de bewustzijnsstaat die nodig is om het volledige cognitieve functioneren te herstellen.

Resultaten van onderzoek

Dr. Peter Suedfeld, een wetenschapper en onderzoeker, heeft een carrière gemaakt van het documenteren van de positieve effecten van Restricted Environmental Stimulation Therapies (REST), zoals floatation, op cognitieve processen. Hij heeft decennialang de voordelen van REST onderzocht en is een pionier in het veld.

Dr. Suedfeld’s onderzoek toont aan dat REST de geheugenfunctie , verbale verwerking, creativiteit en muzikaliteit kan verbeteren . Een reden voor verhoogde creativiteit is dat floaten een gevoel van ‘openheid’ in floaters produceert, waardoor ze creatiever taken kunnen benaderen. Dr. Suedfeld merkt op dat floaten zelfs cognitieve functies kan verbeteren die slaap niet.

Andere onderzoekers hebben onderzocht hoe drijfvermogen de bloeddruk kan verlagen, pijn kan verminderen en depressie en angst kan verlichten.

BOEK HIER direct jouw floatsessie bij Floathouse Breda en ontdek hoeveel meer jij uit jezelf kan halen.