Magnesium en epsomzout

Ieder mens heeft behoefte aan magnesium, zonder magnesium loopt in het lichaam niets zoals het hoort.

Onze hedendaagse voedingsgewoonten en intensieve landbouw kunnen echter gemakkelijk leiden tot een magnesiumtekort. Zo’n 40 – 70 % van de mensen in de moderne westerse wereld heeft een chronisch magnesium-tekort zonder het zelf te weten.

Dit verklaart mede de hoge cijfers voor hartziekte, beroerte, osteoporose, artritis en gewrichtspijn, stress gerelateerde en spijsverteringsproblemen, chronische vermoeidheid en allerlei andere kwalen.

Magnesium kan als voedingssupplement worden ingenomen, maar uit onderzoek blijkt dat allerlei factoren – zoals voedsel, geneesmiddelen en bepaalde aandoeningen – de effectiviteit hiervan kunnen verstoren. Floaten is een veel beter alternatief. Magnesium is namelijk het hoofdbestanddeel van epsomzout, en omdat je huid het grootste orgaan van je lichaam is. Via de zweetklieren neem je veel sneller en gemakkelijker magnesium op dan via voeding of supplementen.

Als we niet aan onze magnesium behoefte voldoen, krijgen we ook automatisch een magnesiumtekort. Door langdurig magnesiumgebrek wordt je bovendien gevoeliger voor bepaalde ziekten. Er zijn aanwijzingen dat kwalen zoals tinnitus (oorsuizen), migraine en spierkrampen allemaal door magnesiumtekort worden veroorzaakt. Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aanwijzingen gevonden voor een verband tussen een langdurig tekort aan magnesium en hartaanvallen, beroertes en hartritmestoornissen.
Onze magnesiumbehoefte stijgt enorm als we onder stress staan. Stress wordt niet voor niets beschouwd als een van de meest voorkomende kwalen van onze moderne tijd en chronische stress is helaas ziekteverwekker nummer 1. Doordat ons lichaam als het onder stress staat meer cortisol (stresshormoon) aanmaakt, speelt magnesium een belangrijke rol om het cortisol in het bloed weer te verlagen, de bloeddruk te reguleren en de spieren te helpen ontspannen. Bij alle vormen van geestelijke of lichamelijke stress (sport) is magnesium dan ook een essentieel mineraal voor het lichaam.

Het spierverslappende en ontspannende effect van magnesium maakt dit mineraal tot een risicovrij, gezond slaapmiddeltje. Wie voldoende magnesium in het lichaam heeft voelt zich ontspannener, valt sneller in slaap!