CORONA… Kies je voor angst of liefde???

Corona… Kies je voor angst of voor liefde?

Voor liefde zou je zeggen toch? Je wil graag vanuit liefde leven. Toch wordt er veel gehandeld vanuit angst.

Het is helemaal niet vreemd dat veel mensen met angsten rondlopen.

Op het nieuws en op social media wordt er met name gefocust op wat er niet goed gaat, wat de consequenties zijn en wat de risicos zijn als we toch dit of toch dat doen. Wereld wijd wordt er angst gecreerd. In de media zien we voortdurend beelden die ons nóg meer de stuipen op het lijf jagen.
Ergens is dit nodig, Denk maar eens aan die hongerige leeuw die plotseling voor je staat… zonder angst zou je het niet overleven.
Ook nu is het niet perse verkeerd dat er angst is, zodat iedereen zich aan de richtlijnen houdt die het RIVM ons allen adviseert. De maatregelen zijn er niet voor niets. Maar wat voegt angst daaraan toe?

Angst kan rap voortwoekeren… sneller dan welk virus dan ook

Bewust en onbewust heeft angst effect op ons allemaal.
En angst lijkt misschien een goede raadgever omdat het ons beschermt tegen gevaar, maar onnodige angst creëert stress en zorgt ervoor dat je dingen niet meer ‘helder’ ziet. Een mooi voorbeeld daarvan is het hamstergedrag wat men vertoont. Denk hierbij aan het inslaan van toiletpapier.

Hoe jij op angst reageert is veel belangrijker. Geeft het wat ruimte en ga niet de strijd aan met jouw angst en loop er al helemaal niet van weg. Het màg er zijn, net zoals jij er mag zijn.

Angst geeft een signaal af dat er een bedreiging is, ons eeuwenoude brein zal alles op alles zetten om te overleven en maakt cortisol en adrenaline aan. Door de aanmaak van cortisol en adrenaline zijn wij vatbaarder voor onstekingen, ons immuunsysteem wordt verlaagd. Juist in deze tijd willen we er natuurlijk alles aan doen om ervoor te zorgen dat we juist minder vatbaar zijn en een beter immuunsysteem hebben.

 

Wanneer de stress zo hoog is dat hij oncontroleerbaar wordt, dan spreken we over
paniek. Paniek ontstaat als we de situatie niet meer in de hand te hebben. Het gevoel van hulpeloosheid en controleverlies creëren een paniekgedrag waardoor velen irrationeel reageren.

Wil jij – juist nu – vanuit liefde en kracht kunnen leven? En de rust in je leven bewaren, zodat je – juist nu – er ook voor anderen kunt zijn? Zorg dan dat jij jouw angst de baas bent. Neem tijd voor jezelf, sluit je af van alle prikkels van de media voor een moment. Zorg dat de stress minder wordt door volledig te ontspannen en je gedachten rust te geven die het nodig heeft.